L är ute och tränar hunden i lydnad. En del av oss suckar åt den tonåriga hunden och anser att han behöver lite lydnad. Det går över, jag vet det, det är som småbarnstrotset. Men det är bra att hon håller koll på honom.

Jag sitter vid min dator och lyssnar på musik och funderar över vad jag ska göra av tiden. Det är skönt att bara vara, ändå kryper rastlösheten i mig. En stor del av mig vill bara sova, resten vill vara nyttig. Det blir mellanlandet. Soffa och dataspel. Sedan jag kom hem är det musik hela tiden. Jag gillar musik, men efter en vecka i tystnad blir jag lyrisk av att lyssna på det jag brukar höra.

När jag låg i mitt rum på nittonde våningen var jag så erbarmligt rädd för att dö. Jag tänkte på barnen, på L, hur allt skulle vara. Allt jag skulle förlora. Rädslan för att dö hör väl ihop med att förlora kontrollen. Att förlora kontrollen i en svår infektion var en så multipel förlust. Jag är van vid att vara sjuksköterskan, som sjuksköterska har jag nästan alltid koll. Jag är van vid min integritet, att bestämma vad som görs när och hur andra människor kommer och går i mitt liv. Jag vill inte vara den som ligger i sängen. Vill inte vara den som gråter hejdlöst inför människor jag känner eller inte känner.

Problemet med att vara vårdpersonal och sjuk är att man alltid vet för mycket och för lite. Jag räknade min puls och min andningsfrekvens, vägde in tempen och förstod att jag var dålig. Att då bli tvungen att be personalen ta ett blodtryck, för att de ska förstå att man är jättesjuk, ja det var svårt. Att veta att jag hade varit stressad som sjuksköterska, med mig som patient, och inte bli bemött som att kontroller var viktiga, var otroligt stressande. Att inte veta när man slår folk på fingrarna och när man bara ser till att hålla sig själv vid liv…

Det är skönt att vara hemma helt enkelt. Sjukhus är ingenting för svaghjärtade. För ett tag sedan la Linus Fremin upp den här låten på sin blogg. Jag föll direkt och gnolade på den stor del av min (ofantliga) egentid på sjukhuset. Den hörde hemma där för mig:

Annonser